<< Lista proiectelor
Detalii Proiect - 1999
Nr Contract :
11051
Titlu proiectului :
Sistem integrat de dezvoltare de continut arhivistic adnotat semantic
Acronimul proiectului :
 ArhiNET
Arie tematica :
I - Tehnologia Informatiei si Comunicatii
Rezumatul proiectului :
In contextul actual al dezvoltarii economiei bazate pe cunoastere, problema dezvoltarii si gestiunii de continut devine esentiala. Tema propusa are un caracter interdisciplinar si se incadreaza in directia de cercetare 1.2.6 Sisteme informatice pentru gestiunea şi dezvoltarea de conţinut digital interactiv (e-content). Proiectul isi propune studiul si dezvoltarea unui sistem integrat de gestiune si procesare de continut digital provenit din surse arhivistice pe baza adnotarilor semantice. Sistemul propus include atat achizitia de date din surse arhivistice primare sau din biblioteci digitale externe, cat si structurarea acestora folosind un model propriu care sa permita imbogatirea lor cu adnotari semantice pe baza unei ontologii de domeniu transformandu-le in cunostinte. Pentru exploatarea cunostintelor ne propunem sa dezvoltam algoritmi performanti de cautare ghidata de ontologie pentru regasirea de informatie relevanta semantic pe de o parte, si mecanisme de rationare pentru cautarea de noi informatii pe de alta parte. Pe baza acestor functionalitati se vor dezvolta serviciile beneficiarilor: cercetatorii (istorici) vor folosi unealta de regasire de cunostinte care va oferi continut relevant semantic iar administratorii (arhivisti) vor folosi unealta de rationare pentru a identifica si analiza corelatii noi, imbogatind astfel interactiv cunostintele specifice de domeniu.
Pentru realizarea sistemului se vor elabora modele de reprezentare a datelor complexe si a cunostintelor, modele de reprezentare a ontologiilor, algoritmi de regasire a informatiilor, modele de rationare asupra cunostintelor.
Sistemul propus va fi util institutiilor detinatoare de continut de interes general (arhive, muzee, biblioteci, institutii de administratie publica), cercetatorilor si publicului interesat de accesul la acest continut. Acest sistem permite integrarea continutului cultural istoric de interes in patrimoniul european.
Durata proiectului(in luni) :
36
Data inceperii :
18/09/2007
Data finalizarii :
18/09/2010
Valoarea totala a proiectului :
2150000
Valoarea finantarii de la bugetul de stat :
2000000
Directorul de proiect :
Prof.dr.ing. Salomie Ioan
Adresa e-mail a directorului de proiect :
ioan.salomie@cs.utcluj.ro
Institutia coordonatoare :
UNIVERSITATEA TEHNICA CLUJ-NAPOCA
Parteneri (denumire institutie) :
1.S.C. QUARK SOFTWARE S.R.L.
2.Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Pagina web a proiectului :
http://www.quarksoft.ro/arhinet(c) 2007 cnmp