<< Lista proiectelor
Detalii Proiect - 1936
Nr Contract :
11053
Titlu proiectului :
Sinteza materialelor vitroase pe baza de SiO2, cu un grad ridicat de control al dopajului, cu aplicatii in fotonica si in optica necesara realizarii nanostructurilor si circuitelor intergrate la scara nano
Acronimul proiectului :
 VITROFOTONANOSIN
Arie tematica :
I - Tehnologia Informatiei si Comunicatii
Rezumatul proiectului :
Progresele in litografia optica stau la baza reducerii designului dispozitivelor semiconductoare.
Implementarea laserului cu F2 (157 nm) face posila reducerea punctului imprimat la 70 nm. Cercetarile cu scopul de a obtine un material optic potrivit pentru aceasta lungime de unda s-au orientat la inceput spre CaF2. Acest material are neajunsuri importante, printre care dilatarea termica mai mare de 30 de ori decat a silicei vitroase. O solutie noua o reprezinta silicea vitrifiata dopata cu fluor. S-a demonstrat ca acest material poate avea transmisia optica mai mare de 80% la 157,6 nm.
Proprietatile termo-mecanice deosebite ale sticlei de cuart de puritate avansata, in special coeficientul de dilatare termica foarte scazut si rezistenta ridicata la soc termic stau la baza cercetarilor privind doparea matricii vitroase cu lantanide. Rezistenta la soc termic pentru un mediu laser Nd:SG (Nd:sticla de cuart) este de 12.0 W/cm, de aprox. 1,5 ori mai mare decat a Nd:YAG-7.9 W/cm.
Obiectivele generale ale proiectului sunt:
1-Realizarea unei tehnologii versatile pentru sinteza materialelor vitroase pe baza de SiO2, cu un grad ridicat de control al dopajului, pentru aplicatii in fotonica si in optica necesara realizarii nanostructurilor şi circuitelor integrate la scara nano.
2-Obtinerea pe baza tehnologiei realizate a unui nou material pe baza de SiO2, dopat cu F-, pentru extinderea transmisiei in UV la 157,6 nm.
3- Obtinerea unei noi clase de medii active pentru aplicatii neliniare, pe baza de SiO2 dopat cu lantanide, cu coeficient de dilatare termica redus si rezistenta ridicata la soc termic.
Proiectul se incadreaza in directia de cercetare: 1. Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii, cu obiectivele specifice de cercetare:
1.7 Nanoelectronica, fotonica şi micronanosisteme integrate, si anume:
Nanoelectronica: 1.7.1 Experimentarea de noi materiale şi tehnologii pentru nanostructuri şi circuite integrate la scara nano.
Fotonica: 1.7.10 Noi materiale fotonice.
Durata proiectului(in luni) :
36
Data inceperii :
18/09/2007
Data finalizarii :
18/09/2010
Valoarea totala a proiectului :
2335867
Valoarea finantarii de la bugetul de stat :
2000000
Directorul de proiect :
Drd. ing. NICIU GHEORGHE HORATIU
Adresa e-mail a directorului de proiect :
niciuh@yahoo.com
Institutia coordonatoare :
S.C. Institutul National de Sticla S.A.
Parteneri (denumire institutie) :
1.INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU FIZICA MATERIALELOR - INCDFM BUCURESTI
2.UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI
3.Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Optoelectronica INOE 2000 - Bucuresti
4.S.C. METAV - CERCETARE DEZVOLTARE S.A. BUCURESTI
5.S.C. PROOPTICA S.A BUCURESTI
Pagina web a proiectului :
http://www.vitronanofotosin.lx.ro/(c) 2007 cnmp