<< Lista proiectelor
Detalii Proiect - 1825
Nr Contract :
11005
Titlu proiectului :
Sistem inteligent pentru monitorizarea raspunsului la tratament al bolnavilor cu neoplazii in sfera genitala si asistare la stabilirea prognosticului si sperantei de viata a acestora prin analiza modificarilor parametrilor clinici si paraclinici
Acronimul proiectului :
 NEOSIM
Arie tematica :
I - Tehnologia Informatiei si Comunicatii
Rezumatul proiectului :
Proiectul va realiza un sistem inteligent virtual pentru monitorizarea raspunsului la tratament al bolnavilor cu neoplazii de sfera genitala si stabilirea prognosticului si sperantei de viata a acestora. Analizand situatia la nivel national, concluzia este ca nu exista un astfel de sistem virtual de cercetare, diagnoza si prognoza medicala oncologica. Deosebit de util pentru monitorizarea evolutiei si pentru prognoza bolii, este studiul nivelelor telomerazei ca marker tumoral, punandu-se astfel bazele unui aspect inovator al cercetarii medicale oncologice.
Sistem informational virtual are la baza un sistem expert cu o arhitectura care contine: ----Baza de cunostinte medicale care va avea rolul de a stoca datele si informatiile medicale relevante (pacienti, parametrii clinici si paraclinici, nivele telomeraza, date imagistice, metode de rezolvare, euristici, informatii despre neoplaziile de sfera genitala, studii clinice).
-Motorul de inferenţe reprezinta un program care detine cunoasterea de control, procedurala sau operatorie, prin intermediul caruia se exploateaza baza de cunostinte medicale cu scopul efectuarii de rationamente.
-Interfata de dialog va permite comunicarea specialistilor oncologi in etapele de consultare si accesul on-line al expertilor medicali la baza de cunostinte cu scopul adaugarii sau actualizarii informatiilor.
-Modulul de achizitie a cunostintelor permite specialistilor oncologi sa introduca datele medicale intr-o forma recunoscuta de catre sistem si faciliteaza actualizarea bazei de date medicale complexe.
-Modulul explicativ si de interpretare a cunostintelor informeaza personalul medical care au fost pasii si rationamentul pe care sistemul l-a aplicat pentru a ajunge la rezultatele obtinute.
Sistemul informational va contine: un modul pentru interoperabilitatea cu sistemele informatice existente la institutia medicala unde va fi implementat, un modul de administrare si va genera si o comunitate virtuala pe domeniul oncologiei
Durata proiectului(in luni) :
36
Data inceperii :
18/09/2007
Data finalizarii :
18/09/2010
Valoarea totala a proiectului :
2434001
Valoarea finantarii de la bugetul de stat :
2000000
Directorul de proiect :
Ing Udrescu Florian
Adresa e-mail a directorului de proiect :
plaisanuc@ipa.ro
Institutia coordonatoare :
Societate comerciala pentru cercetare, proiectare si productie de echipamente si instalatii de automatizare- SC. IPA SA
Parteneri (denumire institutie) :
1.INSTITUTUL ONCOLOGIC PROF. DR. ALEX. TRESTIOREANU BUCURESTI
2.S.C. ITC - INSTITUTUL PENTRU TEHNICA DE CALCUL S.A.
3.UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE GRIGORE T. POPA IASI
Pagina web a proiectului :
http://neosim.ipa.ro(c) 2007 cnmp