<< Lista proiectelor
Detalii Proiect - 1788
Nr Contract :
11027
Titlu proiectului :
Cercetari de metrologie optica activ-adaptiva 3D pentru nano stiinte si tehnologii. ME de instalatie adaptiva de holografie digitala.
Acronimul proiectului :
 MAST
Arie tematica :
I - Tehnologia Informatiei si Comunicatii
Rezumatul proiectului :
Un sistem adaptiv este un sistem care se adapteaza la schimbarile mediului in care actioneaza (sau asupra caruia actioneaza) prin monitorizarea propriei comportari si ajustarea automata a propriilor parametri de functionare pentru o performanta optima. Functionarea optima poate fi definita sau masurata de o functie de precizie, de calitate, de viteza de reactie, de stabilitate etc.
Conceptul de optica activa (in care sistemul este doar activat sa faca ceva ce depinde insa de operator) nu e mult diferit de cel de optica adaptiva ambele concepte cuprind insa aceeasi idee de a face sistemul de masura sa interactioneze cu masurandul si sa se adapteze acestuia.
In optica elementul fizic cu care se lucreaza este frontul de unda si optica se ocupa cu realizarea, caracterizarea si modificarea fronturilor.. Un front de unda poate fi generat de un element optic difractiv (DOE) sau de o holograma digitala DH, caracterizat de un analizor de front (spatial) de unda si modificat (recreat) de un modulator spatial de lumina (SLM). Toate cele trei componete sunt digitale si tehnologiile IT le sunt aplicabile .
Ne propunem realizarea unei instalatii de optica activa care sa realizeze, cu rezolutie la scala nanometrica, folosind dispozitive (DOE, CCD, MEMS, SLM, DLM Digital μMirror Device-Texas Instrument) si tehnologii specifice nanotehnologiilor, compararea digitala a doua distributzii de faza, tridimensioanle (3D) aflate in locatii diferite. Acest model experimental permite compararea a doua obiecte a caror rugozitate este semnificativa. La scala nanometrica rugozitatea poate fi comparabila cu forma, abordarea este deci importanata pentru nanotehnologii. Interferometria holografica permite punerea in evidenta a diferentelor dintre un front de unda virtual, produs de DOE acordabil cu frontul de unda real produs de obiectul real. Obiectul de testat si cel etalon se pot afla in orice punct al globului, hologramele digitale putand fi transmise pe internet.
Durata proiectului(in luni) :
111
Data inceperii :
18/09/2007
Data finalizarii :
18/12/2016
Valoarea totala a proiectului :
2000000
Valoarea finantarii de la bugetul de stat :
1962500
Directorul de proiect :
Dr. APOSTOL Dan
Adresa e-mail a directorului de proiect :
dan.apostol@inflpr.ro
Institutia coordonatoare :
Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei (INFLPR)
Parteneri (denumire institutie) :
1.UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI
2.UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI
3.UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI
4.INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU MICROTEHNOLOGIE - IMT BUCURESTI
5.S.C. PROOPTICA S.A BUCURESTI
6.INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU STIINTE BIOLOGICE - INSB BUCURESTI
Pagina web a proiectului :
http://ila.inflpr.ro/(c) 2007 cnmp