<< Lista proiectelor
Detalii Proiect - 1546
Nr Contract :
11015
Titlu proiectului :
DEZVOLTARE TEHNICI DE LITOGRAFIE SOFT PENTRU MICRO-NANOFOTONICA
Acronimul proiectului :
 LISOFT
Arie tematica :
I - Tehnologia Informatiei si Comunicatii
Rezumatul proiectului :
Tehnicile conventionale pentru nanolitografie sunt limitate la formarea structurilor bidimensionale intr-un numar limitat de materiale si pe suprafete plane. Litografia soft sugereaza un nou concept de abordare a nanofabricatiei: tehnicile nanolitografice avansate vor fi folosite la realizarea master-ului, iar acesta va fi in continuare transferat in polimeri organici sau alte materiale folosind proceduri cum ar fi: molding, printing, embossing sau combinatii ale acestora.
Principalul scop al proiectului LISOFT consta in dezvoltarea de noi procese de realizare si replicare componente micro si nanofotonice bazate pe tehnici de litografie soft (molding, embosare, nano-imprint). Proiectul urmareste dezvoltarea de tehnici de fabricatie noi pentru fotonica, aplicarea acestora la realizarea de micro si nano-structuri fotonice si utilizarea lor la aplicatii. LISOFT este un proiect complex, care contine toate etapele de la dezvoltarea de materiale pana la dezvoltare de aplicatii, toate etapele fiind interconectate.
Partenerii dispun de dotari la nivel mondial: software de proiectare, echipamente tehnologice, aparatura de caracterizare (ex. echipamentul de nanolitografie cu e-beam, instalat in 2006 este singurul din tara).
Pe baza acestor tehnici se vor putea realiza componete fotonice cu detalii micronice si submicronice intr-o tehnologie ieftina. Componentele realizate (ex.: retele de difractie, rezonatoare, polarizori, dispozitive cu unde acustice de suprafata, lentile, prisme, etc.) vor fi multiplicate sau transferate cu un inalt grad de fidelitate in alte materiale organice sau hibride.
Dezvoltarea acestor tehnologii de varf va putea fi exploatata in viitor atat in noi proiecte de cercetare cat si la introducerea in fabricatie la partenerul industrial (P1) a unor produse si sisteme noi, iar pe plan international va avea ca efect imbunatatirea pariciparii partenerilor la proiecte internationale, precum si la extinderea pietei de desfacere.
Durata proiectului(in luni) :
36
Data inceperii :
18/09/2007
Data finalizarii :
18/09/2010
Valoarea totala a proiectului :
2136900
Valoarea finantarii de la bugetul de stat :
2000000
Directorul de proiect :
Dr. Obreja Paula
Adresa e-mail a directorului de proiect :
paulao@imt.ro
Institutia coordonatoare :
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie (IMT- Bucuresti)
Parteneri (denumire institutie) :
1.S.C. PROOPTICA S.A BUCURESTI
2.INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU FIZICA MATERIALELOR - INCDFM BUCURESTI
Pagina web a proiectului :
http://www.imt.ro/lisoft(c) 2007 cnmp