<< Lista proiectelor
Detalii Proiect - 1463
Nr Contract :
21076
Titlu proiectului :
Echipament de monitorizare a calitatii energiei electrice la medie tensiune bazat pe senzori de masura neconventionali in scopul identificarii de solutii optime de compensare si filtrare
Acronimul proiectului :
 CESEMET
Arie tematica :
II - Energie
Rezumatul proiectului :
Calitatea energiei este un deziderat impus atat de normele europene la care cele romanesti s-au raportat, cat si de cele internationale. Proiectul propus asigura un progres in energetica si are caracter multidisciplinar.Ca metode de cercetare se vor utiliza: teoria, modelarea matematica, simularea cu calculatorul si experimentul, iar realizarea concreta a catorva tipuri de produse la mai multe nivele de medie tensiune vor sintetiza rezultatele cercetarii.
Acest proiect face parte din categoria de proiecte europene care sunt inovatoare in energetica
Cercetarea urmareste dezvoltarea unor modele matematice, scheme numerice si implementarea lor intr-un software privind problemele ce le ridica calitatea energiei electrice.
Sistemul clasic al transformatoarelor de curent si medie tensiune duce la costuri de materiale ridicate, gabarite mari si fiabilitate redusa datorita izolatiilor care cedeaza la aceste nivele ridicate de tensiune. In plus nu asigura o fidelitate a semnalului transmis din primar in secundar si pot fi perturbate electromagnetic.
Inlocuirea lor cu senzori de curent si tensiune neconventionali se justifica prin faptul ca acesti senzori se construiesc in asa fel incat sa aiba gabarit redus, sa poata fi incorporati chiar in trecerile izolante de la medie tensiune, sa consume putine materiale si sa aiba o fiabilitate ridicata. Totodata acesti senzori pot suporta regimurile tranzitorii si efectele lor, si transmit cu erori limita impuse fenomenul masurat, atat in regim tranzitoriu, cat si in regim normal,dar deformat de prezenta armonicilor de ordin impar, sau de catre alte surse perturbatoare existente in retea. Din punct de vedere al compatibilitatii electromagnetice senzorii neconventionali asigura eliminarea sau reducerea in limite admise a influentei campurilor electromagnetice perturbatoare.
Proiectul are in vedere modelul retele electrice de medie tensiune la care vom implementa senzori de curent si tensiune neconventionali, utilizand pachete de programe de achizitii de date, inregistrare, transmisii de date, prelucrare, monitorizare, analiza care sa permita urmarirea calitatii energiei electrice in vederea identificarii de solutii optime de compensare si filtrare in cazul in care sunt necesare.
Durata proiectului(in luni) :
32
Data inceperii :
18/09/2007
Data finalizarii :
18/05/2010
Valoarea totala a proiectului :
995000
Valoarea finantarii de la bugetul de stat :
945000
Directorul de proiect :
Ing. Bodirnea Cornelia
Adresa e-mail a directorului de proiect :
micro@icmet.ro
Institutia coordonatoare :
Institutul National de Cercetare Dezvoltare si Incercari pentru Electrotehnica ICMET Craiova
Parteneri (denumire institutie) :
1.Universitatea din Craiova
2.Universitatea Tehnica Cluj-Napoca
3.SC VIG IMPEX SRL
4.Societate Comerciala CEZ Distributie SA
Pagina web a proiectului :
http://www.icmet.ro/cesemet_r.htm(c) 2007 cnmp