<< Lista proiectelor
Detalii Proiect - 3638
Nr Contract :
11052
Titlu proiectului :
MODELE, SEMANTICI, LOGICI SI TEHNOLOGII PENTRU CALCULUL GLOBAL
Acronimul proiectului :
 GLOBALCOMP
Arie tematica :
I - Tehnologia Informatiei si Comunicatii
Rezumatul proiectului :
Un sistem de calcul global este o infrastructura distribuita programabila, disponibila la scara intregii lumi. Calculul global se distinge de calculul distribuit traditional prin proprietati legate de scalabilitate, conectivitate, diversitate si autonomie. Probleme noi si importante apar legate de aspecte de securitate si de capacitatea de a face fata schimbarilor dinamice si imprevizibile ale retelei. De asemenea, probleme mai vechi, cum sunt expresivitatea sau modularitatea la nivelul limbajelor de programare, se acutizeaza, in sensul ca noile tehnologii ar trebui sa atinga noi standarde care sa ne permita sa facem fata diversitatii si complexitatii implicate de viitorul model al calculului global.
In cadrul acestui proiect vom studia sisteme compatibile cu notiunea de calcul global. Cel mai relevant exemplu este cel al spatiului web; la ora actuala acesta este mai mult un spatiu de date. In noua viziune a calculului global, spatial web ar trebui sa devina un spatiu programabil. O tema importanta aflata in atentia noastra este studiul calculului global din perspectiva paradigmei peer-to-peer.
Ne propunem sa studiem si sa elaboram modele formale si tehnologii pentru un numar de concepte semnificative ale calculului global: sisteme distribuite cu topologie dinamica, mobilitate cod si date, securitate, coordonare si control. La nivel tehnic si aplicativ vom efectua experimente pe arhitecturi peer-to-peer si vom realiza implementari prototip pentru limbaje sau concepte de programare multiparadigma, senzitivitate la context si calcul interactiv. Pentru fundamentarea teoretica vom utiliza experienta si rezultatele precedente obtinute de noi in: algebre de proces (pi calcul cu extensii Dpi, tDpi; ambienti mobili), calcul membranar, bigrafuri, masini virtuale, topologie, categorii si domenii, continuari, monade, sisteme de tipuri, logici spatio-temporale. In final, urmarim realizarea de modele viabile pentru calculul global, care sa tina cont de conceptele studiate.
Durata proiectului(in luni) :
36
Data inceperii :
18/09/2007
Data finalizarii :
18/09/2010
Valoarea totala a proiectului :
1973270
Valoarea finantarii de la bugetul de stat :
1973270
Directorul de proiect :
Conferentiar Doctor TODORAN ENEIA NICOLAE TRAIAN
Adresa e-mail a directorului de proiect :
eneia.todoran@cs.utcluj.ro
Institutia coordonatoare :
UNIVERSITATEA TEHNICA CLUJ NAPOCA
Parteneri (denumire institutie) :
1.UNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA DIN IASI
2.Universitatea din Bucuresti
3.Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
4.Siemens Program and System Engineering SRL
Pagina web a proiectului :
http://users.utcluj.ro/~eneia/wgc.htm(c) 2007 cnmp