<< Lista proiectelor
Detalii Proiect - 3494
Nr Contract :
21062
Titlu proiectului :
Structura energetica hibrida hidro-eoliana. Modelare si tunning pe statie pilot
Acronimul proiectului :
 HIDROEOL
Arie tematica :
II - Energie
Rezumatul proiectului :
Proiectul HIDROEOL propune o solutie eficienta de exploatare a surselor de energie primara prin abordarea unui sistem hibrid, care prin sinergia celor doua forme de energii complementare, energia eoliana si cea hidro, elimina dezavantajul caracterului instabil al energiei eoliene, transformandu-l in potential beneficiu. Astfel integrarea energiei eoliene in cadrul unui sistem hidroelectric reprezinta o alternativa de a asigura continuitatea in timp si durabilitatea resurselor eoliene. In acest sens, contextul cel mai favorabil al unui astfel de sistem implica un schimb de energie complementar intre retelele vecine, cu scopul de a reduce riscul lipsei de energie in cadrul perioadelor de varf.
Beneficiile unui astfel de sistem hibrid au fost deja exploatate la scara diferita, implementarea unui astfel de sistem fiind direct dependenta de specificul amenajarii alese.
Eficienta sistemului hibrid propus rezida din procesul de re-pompare a apei in cadrul bazinului superior al unei amenajari hidro-eoliene, in perioadele de disponibilitate a acestei energii, ceea ce conduce la optimizarea energetica a structurii hibride. Prin intermediul acestui proces, caracterul instabil al energiei eoliene nu mai devine un impediment in functionalitatea si eficienta amenajarii.
Bilantul energetic al ansamblului prezinta un randament imbunatatit al structurii hibride in raport cu cel al sistemelor componente, ansamblul fiind de maxima eficienta in cadrul amenajarilor hidro-energetice cascadate, prevazute cu echipamente de pompare.
In urma finalizarii proiectului va rezulta un model matematic al ansamblului hidro-eolian, adaptat prin proceduri de tunning unei statii pilot.
Durata proiectului(in luni) :
30
Data inceperii :
18/09/2007
Data finalizarii :
18/03/2010
Valoarea totala a proiectului :
1906000
Valoarea finantarii de la bugetul de stat :
1700000
Directorul de proiect :
cp II Calarasu Alina
Adresa e-mail a directorului de proiect :
ipacluj@automation.ro
Institutia coordonatoare :
Societate comerciala pentru cercetare, proiectare si productie de echipamente si instalatii de automatizare
Parteneri (denumire institutie) :
1.Universitatea Tehnica Cluj-Napoca
2.Universitatea Transilvania din Brasov
Pagina web a proiectului :
http://www.automation.ro/hidroeol/(c) 2007 cnmp