<< Lista proiectelor
Detalii Proiect - 3115
Nr Contract :
11073
Titlu proiectului :
NANOSTRUCTURI AMORFE FOTONICE PENTRU OPTOELECTRONICA
Acronimul proiectului :
 NAFO
Arie tematica :
I - Tehnologia Informatiei si Comunicatii
Rezumatul proiectului :
Proiectul propune obtinerea de structuri fotonice bazate pe materiale calcogenice: materiale care contin calcogeni: sulf, seleniu, telur in combinatii cu alte elemente. Se vor prepara in prima etapa sticle calcogenice masive bazate pe combinatii de calcogeni cu arsen, stibiu, staniu si germanium. Sticlele se vor prepara prin metoda racirii din topitura amestecurilor componentilor. Aceste sticle vor servi drept tinte pentru depunerea de straturi subtiri prin metode de evaporare / pulverizare pe suporti de sticla optica si/sau siliciu. Vor fi investigate proprietatile structurale si optice atat ale sticlelor masive cat si ale straturilor subtiri.
Se vor produce structuri fotonice (cristale fotonice) prin depunerea de straturi calcogenice alternate. Fiecare strat depus se va iradia cu radiatia unui laser in UV pentru crearea unei retele de linii paralele (retea de difractie) in strat. Impresionarea stratului si crearea de linii se vor baza pe fenomenul de transformare fotostructurala a materialului calcogenic. Stratul urmator va fi impresionat cu lumina in mod similar, dar orientarea liniilor de retea va fi realizata la un unghi de 90 grade fata de stratul anterior. In felul acesta prin impachetarea succesiva a straturilor cu orientare diferita a retelei imprimate se obtine o structura fotonica ascunsa. Aceasta structura va fi developata prin atac chimic in prezenta unor baze slabe. Portiunile neimpresionate sunt dizolvate (efect de fotorezist negativ). Structura complexa ramasa este o structura de tip cristal fotonic, in realitate un amorf fotonic.
Structurile fotonice 3D vor fi investigate optic in ce priveste calitatea si largimea intervalelor optice interzise. Structurile fotonice vor da posibilitatea executarii de aplicatii in infrarosul apropiat pentru obtinerea de gap-uri controlate pentru amplificatori de emisie spontana, emitatori luminescenti, laseri, dispozitive fotovoltaice, splitere si multiplexori in circuite optoelectronice.
Durata proiectului(in luni) :
36
Data inceperii :
18/09/2007
Data finalizarii :
18/09/2010
Valoarea totala a proiectului :
2125000
Valoarea finantarii de la bugetul de stat :
2000000
Directorul de proiect :
Dr. Popescu Mihai
Adresa e-mail a directorului de proiect :
mpopescu@infim.ro
Institutia coordonatoare :
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor
Parteneri (denumire institutie) :
1.S.C. INSTITUTUL NATIONAL DE STICLA S.A.
2.Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Optoelectronica INOE 2000 - Bucuresti
Pagina web a proiectului :
http://www.infim.ro/~lab150/projects/2007/PNCD2/PN2P/NAFO/index.html(c) 2007 cnmp