<< Lista proiectelor
Detalii Proiect - 3102
Nr Contract :
11023
Titlu proiectului :
Biochip cu Multi-Alergene realizat prin tehnologia MicroArray
Acronimul proiectului :
 MAMA
Arie tematica :
I - Tehnologia Informatiei si Comunicatii
Rezumatul proiectului :
Proiectul are ca scop realizarea unor biochip-uri in Tehnologia microarray (TMA) pentru diagnosticarea alergiilor si totodata realizarea unei Platforme pentru caracterizarea electro / optica a Interfetelor Biohibride (PIB). Tematica abordata este de ultima generatie si deschide in Romania un domeniu nou.
Tinta acestui proiect este imbinarea cercetarii fundamentale cu cea aplicativa atat la nivel teoretic, cat si al aplicatiilor biomedicale. Prin cercetarea derulata in acest proiect se va obtine: 1. un biochip pentru diagnosticare rapida a alergiilor prin imobilizarea pe suprafetele microprelucrate tehnologic a imunoglobulinelor (Ig E) specifice implicate in alergii; si 2. o platforma tip PIB pentru investigarea interactiilor electrochimice la inerfata substrat material biologic.
Avantajele acestui chip fata de tehnicile actuale sunt: cresterea numarului de date analizate in timp real; o buna specificitate si sensibilitate a rezultatelor si lipsa reactiilor fals pozitive si fals negative; diagnosticare rapida a alergiilor. Imobilizarea alergenelor pe biochip prin formarea de legaturi covalente pe suprafata, este mai rapida si mai stabila, necesitand un timp mic de incubare. Biochip-urile vor fi proiectate si realizate astfel incat sa permita analiza simultana a unui numar mare de proteine tip alergen pe o arie mica, oferind posibilitatea de identificare a IgE specifice printr-o determinare unica pe volume mici de ser (nano-grame).
Dezvoltarea si realizarea biochipului, si implicit a unei noi metode pentru diagnosticarea rapida si precisa a alergiilor, va aduce o importanta contributie in domeniul bio-nano-sistemelor si proteomicii. Aceste sisteme vor putea fi utilizate in clinici medicale eliminandu-se analizele actuale complexe, costisitoare si nespecifice de tipul testarii cutanata prick si dozarii Ig E seric specific fiecarui alergen prin metodele ELISA, RAST, EIA.
Durata proiectului(in luni) :
36
Data inceperii :
18/09/2007
Data finalizarii :
18/09/2010
Valoarea totala a proiectului :
2097250
Valoarea finantarii de la bugetul de stat :
2000000
Directorul de proiect :
dr. Kleps Irina
Adresa e-mail a directorului de proiect :
irinak@imt.ro
Institutia coordonatoare :
INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU MICROTEHNOLOGIE
Parteneri (denumire institutie) :
1.UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE CAROL DAVILA BUCURESTI
2.Universitatea din Bucuresti
3.TELEMEDICA SRL
4.DDS.DIAGNOSTIC SRL
Pagina web a proiectului :
http://www.imt.ro/mama(c) 2007 cnmp