<< Lista proiectelor
Detalii Proiect - 3069
Nr Contract :
21008
Titlu proiectului :
TEHNOLOGIE PENTRU VALORIFICAREA BIOMASEI SOLIDE AGRICOLE SI FORESTIERE IN VEDEREA OBTINERII DE ENERGIE CURATA SI A REDUCERII EMISIILOR DE GAZE CU EFECT DE SERA
Acronimul proiectului :
 TEBIRO
Arie tematica :
II - Energie
Rezumatul proiectului :
Valorificarea surselor regenerabile de energie (hidro, solara, eoliana, geotermica si biomasa) ar putea contribuii la atingerea catorva obiective strategice privind cresterea securitatii in furnizarea de energie prin diversificarea surselor de energie si reducerea importurilor, cat si pentru o dezvoltare durabila a sectorului energetic si protectia mediului.
Sursele regenerabile de energie (biomasa solida) pot fi o solutie buna pentru incalzirea si prepararea apei calde menajere in zonele rurale.
Sursele de energie regenerabila trebuie sa asigure, in mod obligatoriu, 20% din consumul energetic al uniunii europene, pana in 2020, potrivit proiectului declaratiei finale a summitului UE. liderii celor 27 de state membre s-au angajat sa reduca emisiile de gaze poluante cu 20%, pana in 2020, iar procentul ar putea ajunge la 30%, daca alte natiuni vor lua masuri similare.
In cadrul proiectului se vor realiza si experimenta modelele functionale ale echipamentelor (tocator de resturi vegetale si transportoarele de alimentare si de evacuare) pentru prelucrarea biomasei solide agricole si forestiere in vederea obtinerii de peleti si agri-peleti precum si tehnologia de fabricatie a acestora. De asemenea se vor determina caracteristicile combustibilitati produselor obtinute prin tehnologia de fabricare a peletilor si a agri-peletilor din biomasa solida agricola si forestiera (diferite retete) si se vor efectua experimentari privind procesul de combustie si impactul asupra mediului.
Peletii sunt produsi din deseuri de lemn, inclusiv rumegus, iar agri-peletii sunt realizati din reziduurile agricole, ambele produse fiind un combustibil ecologic si reprezentand o alternativa eficienta la combustibilii clasici destinati centralelor termice.
Avantajele acestui combustibil (peleti si agri-peleti din biomasa solida agricola si forestiera) sunt:
-se rezolva problema poluarii mediului cu rumegus, deseuri lemnoase sau prin arderea miristiilor si a resturilor vegetale;
-biomasa uscata agricola si forestiera reprezinta o resursa inepuizabila de materie prima;
-realizarea peletilor si agri-peletilor (produse ecologice, nepoluante) se face cu o tehnologie cu grad ridicat de mecanizare, costuri de fabricatie reduse si permite obtinerea unei energii termice cu costuri avantajoase.
Durata proiectului(in luni) :
36
Data inceperii :
18/09/2007
Data finalizarii :
18/09/2010
Valoarea totala a proiectului :
1980000
Valoarea finantarii de la bugetul de stat :
1980000
Directorul de proiect :
doctorand inginer Danciu Aurel
Adresa e-mail a directorului de proiect :
danciu_aurel1@yahoo.com
Institutia coordonatoare :
INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE - DEZVOLTARE PENTRU MASINI SI INSTALATII DESTINATE AGRICULTURII SI INDUSTRIEI ALIMENTARE
Parteneri (denumire institutie) :
1.UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI
2.INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU ECOLOGIE INDUSTRIALA - ECOIND BUCURESTI
3.Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti
Pagina web a proiectului :
http://www.inma.ro/PN2/web_PN2_rom.htm(c) 2007 cnmp