<< Lista proiectelor
Detalii Proiect - 2664
Nr Contract :
21061
Titlu proiectului :
Sistem de recuperare a energiei de detenta neutilizata a gazelor naturale cu producere de energie electrica, utilizand turbina cu surub
Acronimul proiectului :
 SRETS
Arie tematica :
II - Energie
Rezumatul proiectului :
Proiectul se incadreaza in domeniul valorificarii gazelor naturale, o cantitate importanta de energie mecanica nepoluanta pierzandu-se continuu, prin neutilizarea energiei de detenta, in procesul de laminare a gazelor naturale, intre:
- sondele cu presiuni mari fata de presiunea maxima admisa in colectoarele din campurile de extractie sau depozitele subterane
- intre presiunea de inmagazinare a gazelor naturale in zacaminte si presiunea de introducere a gazelor in conductele de transport
- presiunea gazelor din import si introducerea acestora in conductele sistemului national
- presiunea gazelor inaintea unor statii de reglare si masurare, si livrarea in sistemele de distributie sau la marii consumatori directi.
Unde exista o curgere de gaze, un sistem gen Turbina-Generator (T-G) recupereaza energia de detenta si o transforma in energie electrica. In principiu, orice temperatura sau presiune ridicata devine o potentiala sursa de energie si prin intermediul unui T-G se recupereaza energia mecanica si se transforma in energie electrica.
Proiectul isi propune realizarea unei turbine cu surub cuplata axial la un generator electric - energia electrica produsa fiind de peste 250 kW, pentru folosirea ei in instalatiile proprii sau de alimentare a unor retele zonale. Sistemul T-G este un inlocuitor profitabil pentru regulatoarele de presiune. Se intentioneaza folosirea prototipului intr-o locatie a sistemului romanesc de trasport de gaze naturale.
Solutia nu a fost studiata in Romania si nu este aplicata in nici o instalatie a partenerului la care va fi pusa in functiune.
Reducerea intensitatii energetice pentru Romania reprezinta o prioritate absoluta si de aceea solutiile tehnice ce vizeaza acest lucru mai ales daca au si o puternica componenta ecologica si de protectia mediului justifica actualitatea, oportunitatea si necesitatea temei prezentate.
Durata proiectului(in luni) :
33
Data inceperii :
18/09/2007
Data finalizarii :
18/06/2010
Valoarea totala a proiectului :
1007535
Valoarea finantarii de la bugetul de stat :
1007129
Directorul de proiect :
Doctor, inginer SILIVESTRU VALENTIN
Adresa e-mail a directorului de proiect :
niculae.toma@comoti.ro
Institutia coordonatoare :
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare - COMOTI Bucuresti
Parteneri (denumire institutie) :
1.Universitatea Petrol si Gaze Ploiesti
2.SNTGN Transgaz SA, Media
3.INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU INGINERIE ELECTRICA ICPE-CA BUCURESTI
Pagina web a proiectului :
http://www.comoti.ro/ro/participarea_la_proiecte_nationale_3_8.htm(c) 2007 cnmp