<< Lista proiectelor
Detalii Proiect - 2292
Nr Contract :
11062
Titlu proiectului :
Diode Senzor pe Diamant si SiC pentru Aplicatii Speciale in Industria Cimentului
Acronimul proiectului :
 DIASENZOR
Arie tematica :
I - Tehnologia Informatiei si Comunicatii
Rezumatul proiectului :
Procesele tehnologice din industria cimentului se defasoara in conditii extreme, ce implica multe reactii chimice greu controlabile, agenti corozivi, stress mecanic si, uzual, temperaturi foarte ridicate. Un numar important de senzori sunt utilizati pentru controlul acestei tehnologii.
Carbura de siliciu (SiC) si diamantul sunt semiconductori de banda larga. Diamantul este superior tuturor semiconductorilor prin parametrii electrici de baza si prin exceptionala rezistenta mecanica si chimica. Studiile au demonstrat superioritatea dispozitivelor pe diamant si SiC comparativ cu cele clasice pe Si: tensiuni de strapungere mult mai mari, curenti reziduali extrem de mici, temperaturi de lucru foarte ridicate. Pana in prezent, in lume, s-au facut putine experimente de dispozitive electronice pe diamant. Parametrii electrici masurati pe aceste dispozitive sunt inferiori datelor teoretice. Cauza acestui neajuns este imposibilitatea controlarii impuritatilor. Singurul dopant potrivit este borul care are atomi de dimensiuni mici si cea mai redusa energie de ionizare. Dopantul n cu energia de activare minima este fosforul, valoare mult mai mare decat energia termica, ce explica dificultatea obtinerii de jonctiuni pn pe diamant.
O alta problema a dispozitivelor pe diamant fabricate este absenta unei terminatii eficiente menite sa sporeasca capabilitatea in blocare. UPB si IMT au patentat terminatia cu profil rampa de oxid care a fost testata cu rezultate bune.
Proiectul propune producerea de diode Schottky pe diamant, folosind in premiera terminatia profil rampa de oxid ce va asigura tensiuni de strapungere peste 1000V, cu curenti de blocare picoamperici. In paralel vor fi fabricate si dispozitive pe SiC. Diodele, capabile sa opereze in medii ostile pana la temperaturi de 1000 C, vor fi folosite ca senzori in echipamente de control a proceselor tehnologice din industria cimentului. O tehnologie noua specifica semiconductorilor de banda larga va fi implemetata si testata.
Durata proiectului(in luni) :
27
Data inceperii :
18/09/2007
Data finalizarii :
18/12/2009
Valoarea totala a proiectului :
934036
Valoarea finantarii de la bugetul de stat :
397792
Directorul de proiect :
Prof.dr.ing. BREZEANU GHEORGHE
Adresa e-mail a directorului de proiect :
Gheorghe.Brezeanu@dce.pub.ro
Institutia coordonatoare :
Universitatea Politehnica Bucuresti
Parteneri (denumire institutie) :
1.INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU MICROTEHNOLOGIE - IMT BUCURESTI
2.SC CEPROCIM SA
3.S.C. METAV - CERCETARE DEZVOLTARE S.A. BUCURESTI
4.S.C. CARPATCEMENT HOLDING S.A.
Pagina web a proiectului :
http://diasenzor.ro/(c) 2007 cnmp