<< Lista proiectelor
Detalii Proiect - 2182
Nr Contract :
21001
Titlu proiectului :
Centrala electrica hidropneumatica actionata de valuri
Acronimul proiectului :
 CEHPV
Arie tematica :
II - Energie
Rezumatul proiectului :
Cercetarile care se propun in cadrul Proiectului se vor concretiza printr-o microcentrala bazata pe principiul hidropneumatic care va permite verificarea solutiilor propuse, furnizand energie electrica, in regim insular, pentru experimentari si utilitati locale ale beneficiarilor.
Astfel, partenerii in consortiu isi propun realizarea unei centrale electrice hidropneumatice actionata de valuri, cu puterea nominala de 5 KW.
Microcentrala care se propune spre realizare este compusa dintr-un cheson realizat din tabla de otel care se sprijina pe 6 piloni fixati intr-o platforma din beton armat care este pozitionata pe fundul marii.
Plafonul chesonului este prevazut cu o deschidere circulara peste care se monteaza o coloana circulara care contine modulul generator al instalatiei, alcatuit dintr-o turbina unisens cuplata cu un generator electric trifazat cu excitatie cu magneti permanenti din pamanturi rare. Caracteristicile principale ale generatorului sunt: puterea nominala 5kW, tensiunea nominala 220V, viteza de rotatie 1500 rot/min. Coloana circulara a instalatiei este prevazuta in partea superioara cu o iesire protejata de un capac pentru vehicularea aerului. Protectia turbinei la patrunderea apei este asigurata de coloana circulara care este etansa si deschisa la o inaltime la care nu ajung valurile de mare amplitudine.
Proiectarea, modelarea precum si predimensionarea instalatiei se va realiza tinandu-se cont de parametrii de incarcare hidrodinamici, aerodinamici, mecanici si electrici ai intregii centrale, precum si de conditiile hidro-meteorologice ale litoralului Marii Negre.
Durata proiectului(in luni) :
26
Data inceperii :
18/09/2007
Data finalizarii :
18/11/2009
Valoarea totala a proiectului :
1920000
Valoarea finantarii de la bugetul de stat :
1750000
Directorul de proiect :
Prof. Dr. ing. Samoilescu Gheorghe
Adresa e-mail a directorului de proiect :
samoilescugheorghe@yahoo.com
Institutia coordonatoare :
INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU INGINERIE ELECTRICA ICPE-CA
Parteneri (denumire institutie) :
1.Academia Navala MIRCEA CEL BATRAN
2.Institutul National de Cercetare Dezvoltare Turbomotoare Comoti Bucuresti
3.SC UTILNAVOREP SA
4.CENTRUL DE CERCETARE STIINTIFICA PENTRU FORTELE NAVALE
5.Primaria municipiului Constanta
Pagina web a proiectului :
http://www.icpe-ca.ro/UserFiles/File/2008/PNCDI%202/Pagina%20WEB%2021-001.pdf(c) 2007 cnmp