<< Lista proiectelor
Detalii Proiect -
Cod Proiect
2323
Nr Contract :
22102
Titlu proiectului :
Sisteme integrate pentru monitorizarea si controlul consumurilor instantanee de putere la functionarea normala si anormala a instalatiilor tehnologice de separare a tritiului, in vederea reducerii pierderilor de energie.
Acronimul proiectului :
 ENERGYMONSIS
Arie tematica :
2 - Energie
Rezumatul proiectului :
Proiectul propus, avand ca obiectiv realizarea unor sisteme integrate pentru monitorizarea si controlul consumurilor instantanee de putere la functionarea normala si anormala a instalatiilor tehnologice de separare a tritiului, in vederea reducerii pierderilor de energie , sustine in principal dezvoltarea de noi tehnologii performante, si metode software privind monitorizarea consumului energetic a proceselor nucleare, cu experimentare pe o instalatie existenta de separare a tritiului din apa grea tritiata .Implementarea noilor tehnologii atat software cat si hardware pentru instalatiile nucleare de procesare tritiu, si in special a celor cu caracter experimental sau de dezvoltare de noi tehnologii, prezinta un coeficient de complexitate ridicat datorita problemelor pe care le ridica implementarea de aparatura performanta si echipamente intr-un sistem unitar de identificare a parametrilor importanti din procesul tehnologic nuclear de separare a tritiului. Pastrarea flexibilitatii sistemului este o cerinta a instalatiilor nucleare experimentale pentru care modificarea configuratiei, a procesului si a parametrilor urmariti este un fapt obisnuit. Cantitatea mare de date care trebuie procesata, stocata si accesata pentru monitorizarea puterii in fluxul tehnologic impune realizarea unor sisteme integrate de monitorizare a consumurilor si distribuirea puterii ulterior pe consumurile esentiale. Astfel, se vor realiza sisteme inglobate de monitorizare cu identificare parametrii necesare supervizarii procesului tehnologic, urmand ca in continuare sa se realizeze sistemul de control, prin alegerea unor metode noi si performante corespunzatoare proceselor tehnologice din cadrul instalatiilor nucleare de procesare tritiu. Sistemul propus are un rol important pentru reducerea pierderilor de energie la consumatorii industriali cat si reducerea si combaterea accidentelor in cazul instalatiilor nucleare de procesare tritiu, fiind inclus si un modul de securitate nucleara si protectie. Cercetarea pentru monitorizarea puterii consumatorilor importanti dintr-o instalatie tehnologica si anume a proceselor nucleare de separare a tritiului reprezinta deasemenea si o contributie importanta pentru dezvoltarea economica prin cresterea eficientei energetice pe intregul lant energetic.
Durata proiectului(in luni) :
36
Data inceperii :
1/10/2008
Data finalizarii :
30/09/2011
Valoarea totala a proiectului :
2066670
Valoarea finantarii de la bugetul de stat :
2000000
Directorul de proiect :
CS III Drd. Moraru Carmen Maria
Adresa e-mail a directorului de proiect :
mcarmen@icsi.ro
Institutia coordonatoare :
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice - ICSI Rm. Valcea
Parteneri (denumire institutie) :
1.Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice - ICSI Rm. Valcea
2.Universitatea Politehnica Bucuresti
3.SC IPA SA - Societate comerciala pentru cercetare, proiectare si productie de echipamente si instalatii de automatizare
Pagina web a proiectului :
http://www.icsi.ro/pncdi2/22-102/(c) 2008 cnmp